Diş dolgusu (kompozit) nedir?
Diş dolgusu (kompozit) nedir?
Çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin restore edilmesinde kullanılan beyaz renkli bir materyaldir.
Diş dolgusu düşer mi?
Diş dolguları beyaz renkli kompozit materyalinden yapılır. Dolgular çeşitli nedenlerle düşebilir ya da dolgunun altından diş çürüyebilir. Doğru yapılan ve sonrasında hasta tarafından doğru şekilde bakımı sağlanan bir dolgunun ömrü yoktur. Uzun yıllar dolgu ağızda kalır.
Diş dolgusu neden düşer?
Düşme nedenlerini işlem esnasında yapılan hatalar ve işlem sonrasında yapılan hatalar olarak ikiye ayırabiliriz. Diş dolgusu işlemi hassas bir işlemdir. Diş dolgusu yapılırken dişin etrafındaki dokulardan tükürük ve kan gelmemesi gerekir. İşlem esnasında dolgu yapılacak diş kan, tükürük ve ya diş eti oluğu sıvısından kontamine olursa dolgunun dişe yapışmasını sağlayan mekanizma iyi çalışmaz. Bu da dolgunun düşmesine sebep olur. Bir başka neden ise dişin dolgusu yapılmadan önce çürük temizleme esnasında eğer ki aktif bir çürük tabakası bırakılırsa diş dolgusu yine dişe yapışmaz. İşlem bittikten sonraki yükseklik kontrolü aşamasında yükseklik fark edilmezse ileriki günlerde kırık ya da dolgu düşmesiyle sonuçlanabilir.
Ağız ve diş bakımı çok önemlidir. Her adım doğru yapılmasına rağmen düşen bir dolguda ağız bakımının yetersiz olması rol oynar. Dolgunun altındaki diş çürürse dolgunun altı boş kalır ve dolgu düşebilir hatta kırılabilir.
Diş dolgunun ömrü nedir?
Diş dolgularının ömrü ortalama 5-7 yıldır. Fakat diş dolgusunun ömrü ağız bakımıyla doğru orantılı olarak artar. Diş fırçalama ile dişlerin ara yüzleri temizlenemez. Ara yüz temizliği için diş ipi, arayüz fırçası ya da ağız duşu kullanılabilir. Özenli ve doğru fırçalama diş dolgusunun ömrünü uzatır.
Amalgam dolgu nedir?
Amalgam dolgular halk arasında demir, gri dolgu olarak adlandırılır. İçeriğinde cıva ve farklı türde metaller bulunur. Dişe yapışmaz, mekanik olarak tutunur. Güncel diş tedavilerinde yeri olmasa da hala amalgam dolgu yapan klinikler mevcuttur. Güncel tedavilerimizde kullandığımız dolgu, kompozit dolgudur ve beyaz renklidir.
Amalgam diş dolgusunun dezavantajları en başta içeriğidir. İlk yapıldığı anda cıva salınımı yaparlar. Gri/siyah renkte olması dişin koyu renkli gözükmesine sebep olur. Bu da estetik olarak kötü bir görüntüye sebep olur. Amalgam diş dolgusu dişe mekanik bağlanır. Bu yüzden diş dokusundan daha çok kayıp verilir. Amalgam diş dolgularının dezavantajları arasında bunlar sayılabilir.
Amalgam diş dolgusunun avantajı ise ısırma kuvvetlerine daha dayanıklıdır. Daha sızdırmaz bir materyaldir ve büzülmeye uğramaz.
Amalgam dolgular sökülmeli mi?
Amalgam dolgular uzun ömürlü dolgulardır. Ağızda kalmasının zararlı olmadığına dair kaynaklar olduğu kadar çıkarılmasını destekleyen kaynaklar da mevcuttur. Bu karar hastanın hassasiyetine bağlıdır. Amalgam diş dolguları kırıldıysa ya da altındaki dişte çürük varsa değişmesi gerekir. Amalgam dolgu değişimi sonrasında dişe kanal tedavisi uygulamak ya da kaplama yapmak gereksinimi duyulabilir.
Bonding (Kompozit lamina) nedir?
Sosyal medya kullanımı arttığından beri estetik diş hekimliği uygulamalarında da artış olmuştur. Artık hastalarımız sadece daha iyi çiğnemek ya da ısırmak değil, daha estetik bir gülüşe sahip olmak istiyorlar. Estetik bir gülüşün sağlanmasında uygulanabilecek işlemlerden biri de bonding işlemidir. Dişte minimal düzeyde aşındırma yapılarak estetik dolgu maddeleriyle dişler hizalanabilir. Bu sayede çağraşıklıklar düzeltilebilir, renk değişimi sağlanabilir, dişlerin boyutunda değişiklikler yapılabilir.
Bonding (Kompozit lamina) işleminin ömrü nedir?
Bonding işleminde estetik kompozit dolgular kullanılır. Bu dolguların dayanıklılığı dişe göre düşüktür. Bu yüzden ön dişlere yapılan bonding işleminden sonra hastanın ısırma yapmaması, çekirdek çiğnememesi, dişleriyle bir şeyleri koparmaya çalışmaması gerekir. Bunlar yapıldığında kırılma ihtimali yüksektir. Bakımına özen gösterilmelidir. İyi bir bakımla 5-7 yıl arasında ömürleri vardır. Bu tabiki kişiden kişiye değişmektedir. Kontroller ve özenle bu süre uzatılabilir.
Bonding (Kompozit lamina) dişe zarar verir mi?
Estetik amaçla yapılan müdahalelerin hepsinde az miktarda da olsa dişe invaziv bir girişim gerekir. Bu yüzden dişe zarar vermez demek doğru bir cümle değildir. Estetik beklentiye göre dişe yapılacak işlem değişir.
Bonding (Kompozit lamina) işleminden sonra renklenme olur mu?
Kompozit dolgu maddeleri renkli gıdalar, sigara benzeri dış etmenlerle renklenebilir. Düzenli kontrollerde yapılacak temizlikle renk değişimi uzun süre önlenebilir.
İnley, onlay, overlay nedir?
Aşırı madde kaybı olmuş ama kaplama yapılmasına da gerek olmayan dişlerde kullandığımız materyaldir. Kısaca dolgu - kaplama arası bir tedavidir. Dişteki çürük temizlendikten sonra ölçü alınır. Ölçü teknisyene gider. Cam seramik bloklardan kazınarak hazırlanır. Ağız içinde dişe yapıştırılır.
Porselen dolgu nedir?
İnley, onlay, overlay tedavileri farklı materyallerle yapılabilir. Cam seramik bloktan kazınan dolgulara porselen dolgu da denmektedir. Dişe çok yakın bir materyaldir.
Porselen dolgu ile kaplama arasındaki fark nedir?
Kaplama yapılırken dişte kesim yaparak dişi küçültmemiz gerekir. Bu küçültme işlemi sırasında dişteki sağlam dokunun da kesimi yapılır. Bu yüzden dişteki sağlam dokuları korumak amacıyla artık porselen dolgular yapıyoruz. Çürük temizlendikten sonra dişte düzeltmeler yapılır. Son halinin ölçüsü alınır ve dişteki boşluğa göre porselen dolgu yapılır. Sağlam diş dokusuna dokunulmaz. Bu yüzden son zamanlarda dişi korumak için kaplama yerine porselen dolgular daha çok tercih edilmektedir.
Dolgu yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Dolgu işlemi yapılmadan önce diş uyuşturulur. Uyuşukluk ise 1 ila 3 saat arasında geçmeyebilir. Uyuşukluk geçene kadar yemek yenmemesi gerekir. Günde 2 kez 2 dakika süreyle diş fırçalanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri ihtmal edilmemelidir.